Engineering

Houd je documentatie levend!

Pieter Bolder, 19 juli 2022

Houd je documentatie levend!

Nog niet zo lang geleden hebben wij op verzoek van een klant met een chemische productie-installatie, een veiligheidsinspectie uitgevoerd. De installatie bestond voor een groot deel uit package units. Dat wil zeggen installatiedelen die een (deel)bewerking van het proces uitvoeren en als geheel gekocht worden. In deze blog een praktijkvoorbeeld van een inspectie waar je niet blij van wordt!

Package-units (PU’s) bestaan vaak uit meerdere apparaten met een eigen besturing. Denk hierbij aan een reactor met een roerwerk, een pomp, een verwarming enzovoort. Of een vulstraat waar een product uit een tank kleine vaten of flessen kan afvullen op gewicht. Aan een dergelijke installatie zitten vaak interessante haken en ogen. Deze moet je op voorhand onderkennen om later flinke problemen te voorkomen.

De installatie-eigenaar is verantwoordelijk om de documentatie van de PU levend te houden. In de praktijk blijkt vaak dat PU-leveranciers eigen standaards, eigen tekeningen en eigen nummersystemen aanhouden. Maar ja, wat als je ooit zelf dat onderhoud moet gaan doen? En hoe verwerk je dan de interactie van jouw installatie delen op die van de PU? Hoe integreer je al die pakketten? Daar moet je over nadenken voor je ze bestelt, anders kost het daarna geld.

Terug naar de installatie waar wij de veiligheidsinspectie bij uitvoerden. Van de PU’s was er wel documentatie. De een duidelijker en completer dan de ander. Wel allemaal anders, en in onveranderbaar formaat (van afdrukken van tekeningen, enkel op papier, tot pdf-bestanden). En dan de tussenliggende en overkoepelende installaties. De documentatie daarvan zat in het hoofd van de vorige TD-verantwoordelijke. En dus een mooi probleem voor de huidige technische dienst.

Uiteraard hebben we getracht te traceren waar bepaalde voedingen of signalen vandaan kwamen. We hebben de kasten ook gevonden. Heel oud en niet gedocumenteerd. Niet aankomen; als dit uitvalt hebben we – vermoedelijk, want we weten niet wat het doet – écht een probleem!

We hebben in eerdere blogs al gewezen op het belang van accurate documentatie (zie blogs 19/10/2020 en 23/2/2022). Maar soms word je zo met de neus op de feiten gedrukt, dat je denkt: ‘Nog maar een keer onder de aandacht brengen!’ Je zult als TD-verantwoordelijke maar geconfronteerd worden met een forse storing. Dan kun je jouw documentatie maar beter in orde en levend hebben. Stel vooraf eisen aan hoe de documentatie eruitziet. Zorg ervoor dat je als eigenaar altijd beschikt over de source file, zodat je deze zelf kunt onderhouden.

Pieter Bolder

bomer engineering services
Bömer Engineering Services

Bömer Engineering Services helpt industriële organisaties beter en veiliger te presteren. Met ons team van specialisten kunnen wij ideeën, concepten en uitgangspunten voor de engineering van installaties en machines vertalen naar precieze specificaties en concrete ontwerpen.