Engineering

In memoriam: Martien Bömer

Pieter Bolder, 8 februari 2022

In memoriam: Martien Bömer

Op 10 januari 2022 overleed Martien Bömer. Oprichter en naamgever van Bömer Engineering Services. Directeur Pieter Bolder leerde Martien kennen toen hij na zijn afstuderen in 1985 bij het toenmalige Akzo in Arnhem ging werken. In memoriam vertelt hij namens het team wat Martien voor hem en Bömer Engineering Services heeft betekend.

“Martien werkte veel voor Akzo en kwam regelmatig op onze afdeling. Eind tachtiger jaren ging ik ook projecten met Martien doen. In Keulen en later in Amsterdam. Martien maakte vooral indruk op mij als een echte doorpakker. In die tijd kwam het ontwerpen en tekenen met de computer opzetten. Er werd veel over gesproken, ook bij Akzo. Maar hij ging het als eerste echt doen. Hij kocht één van de eerste CAD-stations. Een computer met een fractie van de rekenkracht van de huidige telefoons. Een klein schermpje, een tekenplankje en een plotter. Kosten: 130.000 gulden. Daar kon je toen een behoorlijk huis voor kopen. Hij stak zijn nek dus echt uit voor zo’n relatief klein bedrijf.

”In de zomer van 1992 is Pieter compagnon geworden. “We hebben uiteindelijk vele jaren tegenover elkaar gezeten. Beiden zeer geïnteresseerd in de techniek en projectuitvoering. Niet heel commercieel en geen pur sang ondernemers. Een goed product, eerlijk zaken doen, een goede lange termijn relatie met de opdrachtgevers waren voor hem belangrijker dan veel geld verdienen.

In 2003 werd Martien 60 en hij had zich altijd voorgenomen dat dat een mooi moment was om te stoppen. Per 1 januari 2004 heeft Pieter de resterende aandelen overgenomen. “Dat was het dan. Dachten we. Kort daarna is er een gesprek met hem geweest. Hij was toch nog niet toe aan zijn pensioen en kwam weer vier dagen per week werken. Ik was blij dat hij weer aan boord was. Zijn inbreng in projecten, zijn coaching van de medewerkers en zijn ongelooflijke geheugen. Ik noemde hem wel eens mijn externe geheugen, of onze databank.

”Hij is nog 18 jaar na de overname blijven werken. En niet voor spek en bonen. “Hij bleef scherp en op de hoogte. Hield ons vakgebied bij, wat geen sinecure is, en leerde werken met nieuwe software en automatisering. Ook toen hij ziek werd. Toen in 2020 Corona opspeelde hebben we al snel afgesproken dat hij – gezien zijn kwetsbaarheid – in principe niet meer op kantoor zou komen. Een enkele keer kwam hij nog op kantoor. Dan zag ik wel dat hij fysiek flink moest inleveren de laatste jaren.“

27 december 2021 was zijn laatste werkdag. 10 januari is hij overleden. Wat blijft zijn mooie herinneringen en een mooi bedrijf met zijn naam. Hij was een echte ondernemer. Maar zijn passie was techniek. De sleutel voor een goede samenwerking met zijn collega’s.

Het team van Bömer Engineering Services

bomer engineering services
Bömer Engineering Services

Bömer Engineering Services helpt industriële organisaties beter en veiliger te presteren. Met ons team van specialisten kunnen wij ideeën, concepten en uitgangspunten voor de engineering van installaties en machines vertalen naar precieze specificaties en concrete ontwerpen.