Engineering

2021 inhaalslag voor veel industriële projecten

Pieter Bolder, 12 januari 2022

2021 inhaalslag voor veel industriële projecten

Om 2021 te evalueren, moeten we eigenlijk terug naar 2020. 2020 was voor verschillende opdrachtgevers – en ook voor ons – een moeilijk jaar. We moesten een modus vinden voor de maatregelen die genomen werden om het coronavirus te bestrijden. Veel projecten werden (tijdelijk) gestopt omdat niemand wist wat er op ons afkwam. Bij onze opdrachtgevers resulteerde dit soms in minder productie, of in nieuwe producten die minder snel werden geïntroduceerd. Een terugblik en vooruitblik.

Remmende factor

2021 was in feite een inhaaljaar; veel projecten die vorig jaar op de rol stonden zijn versneld opgepakt. Dat zien we terug bij van onze opdrachtgevers in de industrie en bij machinebouwers. Het is mooi dat projecten in 2021 versneld zijn opgepakt. In niet alle gevallen is dit echter gelukt. De krapte op de arbeidsmarkt voor technisch personeel neemt toe. Ook kon door de coronacrisis niet al het materiaal dat nodig was om een project te realiseren, worden aangeleverd. Van hout en staal tot de computerchips die nodig zijn voor een besturingssysteem. Dat heeft ook ons engineeringswerk bemoeilijkt. Projecten konden niet altijd goed worden ingepland.

Gevaren

Het versneld inhalen is zeker niet altijd mogelijk. Er zijn voor een project nu eenmaal een aantal sequentiële activiteiten nodig en je kunt er niet een paar overslaan, of tegelijk doen. Ofwel: je kunt niet met 9 vrouwen in 1 maand een baby maken. Dat is een irreële optelsom. Het versneld inhalen van projecten is daardoor soms contraproductief. Er worden haastige stappen gezet, die aan het einde van een project zeer kostbaar blijken te zijn. Ook kan haastig werk risico’s met zich meebrengen. Als het gaat om veiligheid moeten processen ook regelmatig geïnspecteerd worden. Onderhoud en inspecties zijn de afgelopen jaren echter veel te vaak uitgesteld. Zeker inspecties zijn uitgesteld omdat we niet meer op locatie mochten komen..

Een goed begin is het halve werk

We lopen momenteel vooral aan tegen de druk die er staat op verschillende projecten. We zien dat soms gestart wordt met een project zonder goede voorstudie, en halverwege vastlopen omdat het engineeringwerk achterwege is gebleven. Daardoor mislukken projecten of kosten meer tijd en geld dan nodig is. We hebben wel eens een blog geschreven (lees hier) over het zorgvuldig voorbereiden van projecten.

Thuiswerken

Ons kantoor stond voor een groot deel van het jaar leeg. Wij werken als team nu vooral thuis. Thuiswerken heeft zo zijn voordelen maar heeft ook zeker nadelen. Vooral het onderling contact wordt belemmerd. Het praatje bij de koffiemachine is komen te vervallen. Je kan ook niet even bij elkaar naar binnen lopen en hoort daardoor niet altijd wat er bij een collega speelt. Dus, hoe onderhoud je het onderling contact met je collega? Dat is een vraag waar wij serieus over nadenken. Via Teams bespreken wij vaak concrete projecten en vraagstukken. Maar wat te doen met ons kantoor als het steeds vaker onbezet is?

Met onze klanten hebben wij nu vaker online contact. Maar juist informeel hoor je soms welke projecten er binnen een bedrijf spelen. Wij zijn graag het persoonlijke klankbord voor technische diensten, procestechnologen, HSE managers en installatie­verantwoordelijken. Wij hopen dan ook dat er het komende jaar op het gebied van fysiek contact weer veel meer mogelijk is dan de afgelopen jaren. Namens het team van Bömer Engineering Services een mooi 2022 toegewenst!

Pieter Bolder

bomer engineering services
Bömer Engineering Services

Bömer Engineering Services helpt industriële organisaties beter en veiliger te presteren. Met ons team van specialisten kunnen wij ideeën, concepten en uitgangspunten voor de engineering van installaties en machines vertalen naar precieze specificaties en concrete ontwerpen.