Engineering

Het net raakt vol! Dit zijn korte termijn oplossingen voor netcongestie

Pieter Bolder, 21 december 2023

Het net raakt vol! Dit zijn korte termijn oplossingen

Ten gevolge van de klimaatcrisis raken we steeds meer in een andere crisis: netcongestie. Steeds meer mensen gaan van het gas af, waardoor het aantal afnemers op het net toeneemt. Voor netbeheerders wordt het steeds moeilijker om het net te regelen. Daarnaast is ook wind- en zonne-energie niet goed regelbaar. De ene keer is er veel aanbod en de andere keer heel weinig. Tenslotte is ons net ontworpen om top-down energie te distribueren, niet om bottom-up energie te leveren. We vertellen je welke korte termijn oplossingen er zijn!

Hoe is het zover gekomen?

We hebben enerzijds te laat en onvoldoende geanticipeerd op de gevolgen van de klimaatcrisis. En anderzijds door onvoldoende doordachte maatregelen te nemen. We hebben bijvoorbeeld te maken met een plotselinge urgentie van de energietransitie, waardoor de zon- en windpanelen enorm zijn toegenomen. Aan de ene kant is dat goed, maar aan de andere kant is het net daar helemaal niet op voorbereid. Hierdoor ontstonden er al snel problemen.

Problemen voor ondernemers

Netbeheerders zijn op dit moment verplicht om particulieren van een aansluiting te voorzien. Ze kunnen hen niet afwijzen. Ze zijn daarentegen niet verplicht om bedrijven en scholen van een aansluiting te voorzien. Hierdoor wachten nu zo’n 6000 ondernemingen op een nieuwe of aanvullende aansluiting. Daarnaast krijgen ondernemers die per ongeluk een keer teveel energie verbruiken direct problemen of boetes. Of ze leggen hun daken vol met zonnepanelen, maar vervolgens kunnen ze hun energie niet kwijt. Sommige bedrijven breiden zich daarom uit naar het buitenland, omdat het hier niet meer lukt.

Het net toekomst gereed maken, alleen wel 10 jaar te laat

Moeten we dan stoppen met de energietransitie? Dat is geen optie, want we lopen al achter op alle doelstellingen. Netbeheerders zijn volop aan het investeren om het net gereed te maken voor de toekomst, maar helaas zijn ze wel 10 jaar te laat begonnen. Je kunt namelijk niet zomaar kabels neerleggen en vergunningaanvragen duren lang. Daar bovenop hebben we ook nog te maken met een personeelstekort. Op de korte termijn levert dit dus nog niks op. We moeten dus gaan roeien met de riemen die we hebben.

Korte termijn oplossingen: samenwerken en oplaadbare auto’s

Er wordt daarom hard nagedacht over slimme oplossingen voor de korte termijn. Op diverse industrieterreinen slaan bedrijven de handen ineen en stemmen het stroomgebruik op elkaar af. Wanneer de één veel stroom nodig heeft, kan de ander wellicht wat minder gebruiken. Bedrijven beginnen ook auto’s te kopen die ze kunnen laden en ontladen. Ze worden geladen als er stroom over is en geven stroom terug wanneer er een tekort is. Een auto laadt met een vermogen van 10 huishoudens, dus dat is best veel! De ANWB heeft ook al een slimme app ontwikkeld die vraagt wanneer je gaat rijden, zodat je de auto op het juiste moment laadt. Zo worden er allerlei slimme ideeën bedacht om het net te balanceren. En we hopen natuurlijk dat de overheid daar zoveel mogelijk in ondersteunt.

Blijvend innoveren

Het is dus belangrijk om te blijven innoveren en probeer daarnaast zoveel mogelijk de lokale opwekking van energie (zon, wind en warmtekracht) ook lokaal te gebruiken. Het zijn echt korte termijn oplossingen en het is zeker niet te vergelijken met een uitbreiding van het net. Maar we moeten iets doen en dan is elke oplossing welkom.

Wil je eens sparren over slimme oplossingen voor netcongestie? Wij gaan graag met je in gesprek! Neem vrijblijvend contact met op of lees meer over de evoluerende wereld van machinebouw en procestechniek.

bomer engineering services
Bömer Engineering Services

Bömer Engineering Services helpt industriële organisaties beter en veiliger te presteren. Met ons team van specialisten kunnen wij ideeën, concepten en uitgangspunten voor de engineering van installaties en machines vertalen naar precieze specificaties en concrete ontwerpen.