Explosieveiligheid

Waarom je als bedrijf niet kunt (blijven) vertrouwen op geluk

Pieter Bolder, 1 augustus 2023

Waarom je als bedrijf niet kunt (blijven) vertrouwen op geluk

In de schijnbaar stabiele omgeving van veel bedrijfsvoeringen sluimeren vaak gevaarlijke (en deels verborgen) risico’s. Dit geldt zeker voor bedrijven die de wetten en regels ten aanzien van explosieveiligheid negeren of er door bijvoorbeeld onwetendheid onvoldoende rekening mee houden. Kijkend naar de mogelijke gevolgen hiervan is ‘geluk’, of het feit dat het tot nu toe altijd goed is gegaan, in elk geval niet de beste strategie.  

Gezondheid van medewerkers 

De veiligheid van werknemers staat voorop in elk bedrijf, of zou voorop moeten staan. Wanneer explosieveiligheidsvoorschriften echter worden genegeerd, bijvoorbeeld door onbekendheid met alle wetten en regels, dan wordt hun welzijn onnodig op het spel gezet. Een enkele nalatigheid kan resulteren in desastreuze explosies die levens kunnen eisen en blijvende schade kunnen aanrichten aan de gezondheid van werknemers. Het is onverantwoord om te vertrouwen op geluk als het gaat om het beschermen van de mensen die dagelijks bijdragen aan het succes van jouw bedrijf. Niet naleven van de wetten en regels op het gebied van explosieveiligheid kan daarnaast resulteren in aanzienlijke financiële schade.

Boetes en rechtszaken  

De overheid kan bijvoorbeeld forse boetes opleggen, al gaan daar doorgaans waarschuwingen aan vooraf. Ook het Openbaar Ministerie kan bedrijven die wetten en regels niet serieus nemen flink aanpakken. Zo eiste het OM vorig jaar nog een geldboete van € 300.000 tegen een relatief klein chemiebedrijf in Brabant wegens het jarenlang opzettelijk negeren van een opgelegde eis om werkzaamheden in een fabriekshal te stoppen. In deze hal werd gewerkt met gevaarlijke stoffen en de eis werd opgelegd vanwege het onvoldoende naleven van de veiligheidsregels. Tegen de voormalig directeuren werd een taakstraf van 240 uur en drie maanden voorwaardelijke gevangenisstraf geëist. 

Reputatieschade

Werk je dus met brandbare stoffen, realiseer je dan dat er niet alleen brandgevaar, maar wellicht ook explosiegevaar kan bestaan. Dit voorbeeld illustreert overigens dat het niet altijd alleen de ‘grote jongens’ zijn die onder het vergrootglas liggen. Verder kunnen ernstige ongevallen resulteren in langslepende, dure rechtszaken, waarbij bedrijven aansprakelijk worden gesteld voor de geleden schade door slachtoffers of hun nabestaanden. De imagoschade die dit soort calamiteiten oplevert, kan leiden tot verlies van klanten, partners en vertrouwen in de markt. Met andere woorden: de kosten van het niet naleven van veiligheidsregels kunnen veel hoger uitpakken dan de kosten van het implementeren van de juiste voorzorgsmaatregelen. 

Morele verplichting

Los van dit soort sancties en bedrijfsrisico’s heb je als bedrijf de morele plicht om een proactieve en verantwoordelijke benadering te hanteren ten aanzien van de veiligheid van medewerkers. Het naleven van de wetten en regels omtrent explosieveiligheid is dus geen optie, maar een verplichting die elk bedrijf moet omarmen. Een veilige werkomgeving is de hoeksteen van een succesvol bedrijf en een weerspiegeling van zijn betrokkenheid bij de mensen die de groei van het bedrijf mogelijk maken. Het is tijd om het lot niet langer te tarten en actie te ondernemen voordat het te laat is.

Kun je wel wat hulp gebruiken bij het opstellen van een EVD? Of wil je meer weten over heersende wetten en regels op het gebied van onder andere explosieveiligheid? Lees dan ook deel 1 van dit tweeluik. Of neem hier direct contact met ons op

bomer engineering services
Bömer Engineering Services

Bömer Engineering Services helpt industriële organisaties beter en veiliger te presteren. Met ons team van specialisten kunnen wij ideeën, concepten en uitgangspunten voor de engineering van installaties en machines vertalen naar precieze specificaties en concrete ontwerpen.