Explosieveiligheid

Een veilige werkplek? Leer de wet- en regelgeving kennen en toepassen!

Pieter Bolder, 21 november 2023

Een veilige werkplek? Leer de wet- en regelgeving kennen!

Een veilige werkplek is een belangrijk onderwerp voor alle industriële processen. Het is namelijk van cruciaal belang om de veiligheid en gezondheid van medewerkers te waarborgen. Organisaties zijn daarom verplicht om veiligheidsmaatregelen en protocollen te implementeren. Veiligheid is voor veel organisaties echter een lastig onderwerp, omdat de wet- en regelgeving complex en omvangrijk is. Dus hoe leer je alle (vaak veranderende) wet- en regelgeving kennen, om het vervolgens te implementeren? We leggen het uit!

Een specialistisch vak dat om goede interpretatie vraagt

Door de omvangrijke en complexe regelgeving is veiligheid een specialistisch vakgebied. Er is veel geschreven over wat je moet doen, maar vervolgens is het niet altijd duidelijk hoe je het moet doen. De overheid geeft wel een eigen toelichting en er zijn door vakverenigingen een hoop normen opgesteld over hoe je iets moet doen. Deze normen vragen echter op een heleboel punten nog weer om interpretatie: ‘Wat staat hier nu eigenlijk?’ De normen worden in Nederland gereguleerd en beheerd door Nederlands Instituut NEN. Voor een deel van die normen geldt: wanneer je de norm volgt, voldoe je aan de wet. Dit heet formeel een ‘vermoeden van overeenstemming’. Deze normen zijn in een lijst opgenomen, maar voor een deel van de normen geldt dit niet. Het is dus niet zo gek dat organisaties de weg kwijtraken in het creëren van een veilige werkplek. Organisaties zijn al druk genoeg met hun core business en ‘zomaar’ wat aanrommelen is onverstandig en volgens de wet ook niet toegestaan: je moet namelijk aan de richtlijnen voldoen. Dat veiligheid complex is, zien we ook vaak in de praktijk terug: het gaat namelijk niet altijd (helemaal) goed. Als expert op het gebied van elektrische veiligheid, explosieveiligheid en functionele veiligheid vertellen we waar je op moet letten.

Elektrische en explosieveiligheid: ben je juridisch gedekt?

Op het gebied van elektrische en explosieveiligheid is veel vastgelegd in regels en wetten. Hierin staat wat je moet doen voor een veilige werkplek. De regelgeving voor explosieveiligheid voor de werkplek is bijvoorbeeld beschreven in Arbobesluit art. 3.5a t/m f en in de Europese richtlijn ATEX 153. Het is belangrijk dat je hier kennis van hebt, maar vervolgens moet je deze kennis ook in de praktijk toepassen. Wanneer de inspectie langskomt, moet je namelijk kunnen aantonen dat je aan alle wettelijke kaders voldoet. Als je de normen aantoonbaar volgt, dan ben je juridisch goed gedekt. Maar zoals we al zeiden: de normen voor hoe je iets moet doen, vragen vaak om interpretatie. Onze klanten stellen daarom regelmatig vragen als: ‘Mag ik het zo oplossen?’ Of: ‘Moet ik ergens rekening mee houden?’ Dat scheelt hen een hoop ‘uitzoektijd’ en ze zijn er zeker van dat ze het goed doen.

Functionele veiligheid: welke risico’s accepteer je?

Op het gebied van functionele veiligheid gaat het veel meer om techniek. In Arbobesluit art. 4.1c punt 2 – dat over gevaarlijke stoffen gaat – wordt beschreven dat de blootstelling aan gevaarlijke stoffen beperkt moet worden. Dit moet in overeenstemming met de stand van de wetenschap en techniek. Het gaat er dus om of je aan de huidige stand voldoet. Bij deze benadering moet je jezelf de volgende vragen stellen: Wat is het huidige risico? Welke risico’s accepteer ik? En wat moet ik toepassen om de veiligheid met de geaccepteerde risico’s te waarborgen? Er is niet veel regelgeving op dit gebied, maar er zijn wel veel normen en technieken voor hoe je functionele veiligheid kunt aanpakken. En die normen vragen dus weer om een stuk interpretatie: hoe ga je dat precies doen?

Wees zeker van een veilige omgeving

Het creëren van een veilige werkplek vraagt veel van een organisatie, vooral kennis van de wet- en regelgeving en de normen. Je kunt daar zelf expert in worden of je kunt een externe expert inschakelen. Je hoeft je dan geen zorgen meer te maken over de veiligheid van je medewerkers en over de controle vanuit de overheid. Bömer is expert op het gebied van veiligheid en heeft enerzijds kennis van de techniek en anderzijds van de wet- en regelgeving. Met deze kennis adviseren we organisaties over hoe ze deze normen en technieken in de praktijk moeten toepassen. Vervolgens leggen we ook in documenten vast hoe ze het doen, zodat ze het aantoonbaar maken voor de overheid. Op deze manier ondersteunen we organisaties bij het implementeren van de strikte en complexe regelgeving.

Dus, wil je zeker zijn van veilige werkplek? Ben je benieuwd of je aan de huidige wet- en regelgeving voldoet? Dan staan wij graag voor je klaar om onze expertise te delen. Neem vrijblijvend contact met ons op of lees ook eens: Het negeren van explosieveiligheid is spelen met vuur.

bomer engineering services
Bömer Engineering Services

Bömer Engineering Services helpt industriële organisaties beter en veiliger te presteren. Met ons team van specialisten kunnen wij ideeën, concepten en uitgangspunten voor de engineering van installaties en machines vertalen naar precieze specificaties en concrete ontwerpen.